אבחון פסיכולוגי זהו שם כולל לאבחונים אשר נעשים על מנת להבין את אופיו של הנבדק ולקבל תמונת מצב אודות אישיותו. מטרת האבחון יכולה להשתנות ממקרה למקרה. ובאבחונים פסיכולוגיים שונים ייבדקו יכולות שונות כגון יכולות מוטוריות, קוגניטיביות, היבטים רגשיים ועוד... על מנת שיוכל לנתח את הפסיכולוג את עולמו הפנימי של הנבדק.
אבחון פסיכולוגי נועד כדי להבין לעומק את מצוקתם של האנשים הפונים לאבחון זה. אנשים הפונים לאבחונים פסיכולוגיים מגיעים מכל שכבות הגילאים ומכל שכבות האוכלוסיה. לעתים שימוש במילה 'מצוקה' יכולה להיות מוגזמת עבור חלק מהאנשים, אך כל עוד ישנם דברים שמשפיעים על אורח החיים יש להתייחס אליהן במלוא הרצינות. באמצעות אבחון פסיכולוגי ניתן להבין מה הגורמים אשר מקשים לאדם על חייו, גם אם הם נמצאים מתחת לפני השטח ולקבל תמונת מצב מקיפה על מצבו של הנבדק.
גם ילדים בגילאי בית ספר ניגשים לאבחון פסיכולוגי. בדרך כלל פניה לאבחון פסיכולוגי עבור ילד היא כתוצאה מכישלונות חוזרים ונשנים בלימודים אך לא מסיבה של חוסר אינטילגנציה.במקרים אחרים ילד יהיה במצב רוח ירוד למשך תקופה ארוכה ובמקרים אחרים הילד יגיב בצורה קיצונית לתרחישים שונים. על מנת להבין את הסיבות לכך יש צורך באבחון פסיכולוגי על ידי מאבחן או מאבחנת מוסמכים לכך. במקרים בהם התנהגות הילד בסדר גמור אך יש כשלים לימודיים לא ברורים, יש לבצע אבחונים ממוקדמים יותר אשר יתמקדו ביכולות הילד בהיבט הלימודי. ניתן לקרוא בהרחבה על אבחון פסיכודידקטי בדיוק למקרים כאלו.
במקרים אחדים ימליצו בבית הספר על פניה לאבחון פסיכולוגי, אך לא רק! לכן חשוב להיות עירניים ומעורבים.
האבחון הפסיכולוגי כולל בתוכו
לאחר האבחון, שיכול להיערך מס' שעות, ובמקרים כאלו יש לבצע אותו במס' פגישות, הפסיכולוג ינתח את התשובות שהתקבלו ויחזיר תשובה לאחר תקופת המתנה. תקופת ההמתנה יכולה להיערך כמספר שבועות. בסופה, ייתן הפסיכולוג המאבחן דו"ח עם פירוט על ממצאי האבחון, יפרט אותן, יכווין, יייעץ, ובמקרה הצורך ימליץ על המשך טיפול.